bodynamic.nl 

Eet genoeg vezels, vitaminen, minerálen

Die slogan kennen we allemaal nog wel. Maar weet je nog waar die over ging? Nee? Over brood! Je zou het niet denken, maar in brood zitten veel gezonde dingen, namelijk vezels, vitaminen en mineralen. Maar met brood alleen ben je er natuurlijk nog niet. Je moet echt gezond en gevarieerd eten om alle essentiële vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Wat denk je van de twee ons groenten en twee stuks fruit? Ook zoiets. Maar ook met alleen groenten en fruit is je dieet nog niet gevarieerd genoeg. Vind je het lastig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen? Dan kun je kiezen voor een supplement als een multivitamine. Daar zit van alles in en het kán je een zetje in de goede richting geven. Een supplement is echter nooit een vervanger voor een gezond eetpatroon. Het dient enkel ter ondersteuning. Dus ook alleen met een multivitamine red je het niet. Maar hoe zit dat dan?
Multivitamine

Wat doet een multivitamine supplement voor je?

Het woord supplement zegt het al: het voegt toe. Je voegt dus extra vitamines toe die je misschien niet genoeg binnen krijgt met je voeding. Het blijft een kunstgreep en het is altijd nog het best om je gewoon te houden aan de geldende richtlijnen voor gezonde voeding. Maar soms lukt dat even niet. We maken ons er allemaal van tijd tot tijd schuldig aan. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Je lust bijvoorbeeld niet alles. Of je kunt door een aandoening niet alles eten. Een goede multivitamine kan je dan helpen, indien je arts het daarmee eens is.

Moet je altijd maar gezond eten om vitaminen binnen te krijgen

Eigenlijk wel. Maar weet je wat je ook kunt doen? Lekker in het zonnetje gaan zitten. In de zonnestralen zit bijvoorbeeld veel vitamine D. Dit wordt opgenomen door je huid. Dat is ook direct de reden dat veel mensen zich in de (zonnige) lente en zomer een stuk beter voelen. Zit je veel binnen? Bijvoorbeeld voor je werk? Of heb je een flinke zonneallergie te pakken? Dan wordt het wat lastig om te genieten van een gezonde hoeveelheid zonnestralen.

Mag ik altijd gewoon multivitamine innemen?

Er is natuurlijk niemand die tegen je zegt dat je niet zelf mag bepalen wat je inneemt. Maar het is wel verstandig om dit in overleg met je (huis)arts te doen. Hij of zij weet of er eventuele contra-indicaties kunnen ontstaan met andere medicatie die je slikt. Je kunt zelf ook goed de bijsluiters lezen en ervaringsdeskundigen raadplegen. Toch gaat het hier om jouw lichaam, jij moet je goed voelen. Zomaar iets gaan slikken “omdat de buurvrouw er baat bij heeft” is natuurlijk nooit de oplossing. Laat goed uitzoeken wat jouw eventuele tekorten zijn en pak deze goed aan.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2019 bodynamic.nl 

Thema door Anders Norén